Sistem Fertigasi

6:49 AM

Kenapa anda perlu mengunakan sistem ini?

Pengeluaran sayuran samada sayuran berdaun dan sayuran berbuah masih belum cukup untuk menampung keperluan domestik.Pengunaan sistem fertigasi adalah alternatif utama bagi menampung keperluan ini.

Kaedah Fertigasi adalah satu kaedah alternatif yang baik dan berdaya maju.Pengurusan tanaman adalah aspek paling penting dalam menjamin kejayaan pengeluaran tanaman makanan khususnya penanaman secara fertigasi. Bakal pengusaha atau usahawan mesti mempunyai pengetahuan dan kemahiran yang cukup.

Matlamat pengurusan tanaman ialah pengeluaran konsisten dengan kualiti hasil yang tinggi pada tahap optima serta menguntungkan.Fertigasi berasal daripada perkataan fertigation (fertilizer & irrigation). Ia merupakan adalah cabang dari komponen chemigation. Boleh ditakrifkan sebagai satu kaedah penanaman di mana baja(dalam bentuk larutan) diagihkan ke zon perakaran tanaman melalui sistem pengairan.Dua asa utama fertigasi iaitu baja (dalam bentuk larutan) dan sistem pengairan. Bekas tanaman dan jenis media adalah alternatif mengatasi masalah penanaman. Fertigasi dipraktikkan sebagai satu kaedah alternatif. Penerimaan dan penggunaan kaedah ini masih rendah dan menjadi suatu kaedah atau teknologi yang amat diperlukan pada masa akan datang.Kaedah Fertigasi mempunyai kelebihan tersendiri berbanding dengan kaedah konvensional:

* Pemberian nutrien lengkap yang boleh dikawal mengikut kehendak tanaman berdasarkan jenis dan peringkat pertumbuhan sesuatu tanaman.
* Media tumbesaran dan persekitaran menjamin kebersihan dan menghindarkan masalah penyakit.
* Mengatasi masalah tanah seperti tidak subur, perumah penyakit dan perosak.
* Meningkatkan hasil per unit kawasan dengan kepadatan tinggi.
* Tiada masalah merumpai sekali gus mengurangkan kos buruh.
* Kualiti hasil yang lebih baik.
* Penggunaan baja yang cekap. Mencapai 85% berbanding kaedah tabur hanya 30%
* Mengurangkan penggunaan racun keatas tanaman terutamanya jika jejaring kalis serangga diguna pakai.
* Hasil lebih tinggi , boleh mencapai sehingga 700% atau tujuh kali ganda.
* Pengurusan tanaman yang lebih sistematik.

7 comments:

 1. Peralatan untuk komponen sistem fertigasi boleh didapati di http://www.agrosia.com.

  Syarikat kami menyenaraikan lebih 200 produk termasuk benih F1 hybrid yang dibawa dari Taiwan, Pita Titis, penguji pH/TDS/EC/Temperature/Nutrient meter.

  Kami juga menjual pakej sistem fertigasi termasuk pam Grundfos yang dipilih mengikut kesesuaian/keperluan pengairan.

  Cellphone: +(60)13-5050-150

  Terima kasih

 2. lebih jauh tetntang fertigasi? Apa bisa siaplikasikan untuk semua tanaman?

 3. Peralatan untuk komponen sistem fertigasi boleh didapati di http://www.agrosia.com.

  I'm interested but Your website cannot found,thanks

 4. Untuk maklumat dan info fertigasi sebenar layari www.myagri.com.my

 5. Selling Fumehood, Vertical Laminar Flow dan lab furniture. Sila layari http://www.Globallabsystem.com.my

 6. Selling Vertical Laminar Flow, Fumehood & customization of laboratory furniture. Visit us at www.Globallabsystem.com.my .


  Thank you

 7. Drip irrigation is one such technology, which has assumed great importance in the recent times. In the present situation when the irrigated area is increasing, ground water table is dwindling and availability of surface water for irrigation is getting reduced, drip irrigation is the only answer to meet the growing demand of water.

  Drip Irrigation is the most modern technique of applying water directly to the root zone of the plant in right quantity at the right time and at the right place.

  For More Details visit http://sujayirrigations.com/